Support

Gwarancja wsparcia i asysty technicznej - sprawdź najlepsze rozwiązania.

Bądźmy w kontakcie

Niezawodność

Innowacyjne projekty i najwyższa jakość oferowanych rozwiązań.

Sprawdź dziś!

Opłaty

  • Polska - przesyłki darmowe
  • Unia Europejska - według stawek UPS
  • Świat - do uzgodnienia

Wyposażenie restauracji

gastronomiaNajważniejszą kwestią w trakcie kompletowania oprzyrządowania, do którego zaliczane jest wyposażenie dla restauracji, jest jakość. Materiały najwyższej klasy oraz wytrzymałość elementów wszelkiego typu urządzeń, potrafią zapewnić nie tylko wyższy komfort użytkowania, ale i dać gwarancję ekonomiczności całej inwestycji. Każdy, kto na co dzień funkcjonuje w branży restauratorskiej zdaje sobie sprawę, że istnieją takie maszyny, meble oraz naczynia, na których nie warto oszczędzać, w przeciwnym razie można jedynie zwielokrotnić swoje wydatki.

 Wyposażenie dla restauracji, które wykonane jest niedokładnie i z materiałów, które nie są odporne na zwiększone działanie gorącego powietrza oraz wody, będzie ulegało częstszym uszkodzeniom, co narazi całą restaurację na nieustanne wydatki. Nie ma więc większego sensu cykliczne wymienianie oprzyrządowania, zwłaszcza, że sprzęt gorszej jakości utrudnia sprawne przygotowanie potraw, co automatycznie przekłada się na niezadowolenie ze strony klientów. Jak więc widać w interesie każdego restauratora jest to, aby wszystko, co znajduje się w jego lokalu spełniało najwyższe normy jakości i bezpieczeństwa. A te są niezwykle surowe. Przed przystąpieniem do otwarcia swojego lokalu i cieszenia się smakiem swoich potraw konieczne jest bowiem spełnienie szeregu surowych warunków powiązanych z przepisami bhp oraz wymogami sanepidowskimi. Każde odstępstwo od normy może zatem skutkować brakiem zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej lub też ? w przypadku kiedy restauracja działa już od jakiegoś czasu ? cofnięciem koncesji. Z tego też powodu warto potraktować gromadzenie mebli, sprzętów oraz naczyń jak długoterminową inwestycję, która nie tylko nie jest nietrafiona, ale może wręcz generować zyski.

Meble stanowiące wyposażenie dla restauracji i znajdujące się, chociażby, w kuchni, o ile wykonane są ze stali nierdzewnej, są niezwykle odporne na wszelkiego rodzaju tarcia, zarysowania oraz trudne warunki, które są podstawowym elementem pracy kucharzy. Mowa tu przede wszystkim o nieustannej obecności wody, wysokiej temperatury, pary wodnej oraz stałemu poddawaniu mebli i narzędzi czyszczeniu chemicznemu. Chociażby ze względu na to, że podstawą prawidłowego działania kuchni jest zdolność do utrzymania jej w najwyższej czystości, meble i maszyny muszą być odporne na obróbkę termiczną i przez to odpowiednio drogie. Oczywiście żaden restaurator nie ma obowiązku zaciągania dodatkowych kredytów na zakup wszystkich sprzętów z najwyższej półki, wiadomo bowiem, że rozpoczynanie działalności gospodarczej już nawet na pierwszym etapie formalnym pociąga za sobą odpowiednio wysokie koszty, jednak w przypadku zakupu maszyn i mebli do kuchni nie warto oszczędzać. W końcu to ona stanowi serce całego lokalu i to od jakości potraw zależeć będzie zainteresowanie konsumentów. Należy oczywiście pamiętać, że klienci nie mogą jeść na podłodze czy na papierowej zastawie zatem to, co znajduje się w części przeznaczonej bezpośrednio dla nich, również musi spełniać odpowiednie wymogi. Kiedy jednak właściciel restauracji stoi przed trudnym wyborem cięcia kosztów, zawsze lepiej przeznaczyć większą część funduszu na zaopatrzenie kuchni, czyli m.in. na sztućce gastronomiczne czy zastawę. 

kucharzZ czasem, kiedy lokal zacznie zwiększać zyski możliwe będzie przeniesienie nakładu finansowego na strefę konsumencką. Warto przy tym zaznaczyć, że wyposażenie dla restauracji przeznaczone typowo dla klientów nie musi oznaczać od razu monstrualnych kosztów. Wiele z elementów, takich jak chociażby karnisze, firany, obrusy czy stroiki bez wątpienia można zdobyć w zwykłych sklepach z elementami do domu lub w dużych centrach handlowych, w których znajdują się meble, sprzęty AGD czy produkty do aranżacji wnętrz. To jak będzie się prezentowała sala jadalna nie zawsze musi zależeć od wielkości budżetu. Dobrą propozycję sprzętu gastronomicznego można znaleźć na http://www.gmpgastro.pl/. W większości przypadków tym, co przyciąga zainteresowanie klientów jest pomysł, ponieważ niejednokrotnie okazuje się, że coś, co początkowo było uważane za wadę, można przekuć na zalety. Tego typu działanie może przynieść korzyści na przykład wtedy, kiedy lokal ma być przeznaczony dla ludzi młodych, kreatywnych i dynamicznych, a na stanie nie posiada się ostatecznie skompletowanej zastawy stołowej. W takiej sytuacji charakter wnętrza może przybrać wymiar całkowicie artystyczny, którego swobodnym motywem przewodnim będzie to, że każdy konsument będzie pił herbatę czy kawę z innej filiżanki czy też spożywał swój posiłek na talerzu różniącym się od pozostałych kolorem, kształtem czy wzorem. Jest to ciekawy element dekoracyjny oraz jednocześnie chwyt zapewniający indywidualizm każdego klienta i podkreślający jego odrębność i niezależność.

Poza tym takie podejście może sprawić, że będą się oni czuli niezwykle swobodnie w miejscu, które nie stosuje surowych ram dekoracyjnych czy wyposażeniowych. Wystarczy bowiem, że na najwyższym poziomie utrzymane zostanie właściwe funkcjonowanie kuchni oraz przygotowywanie charakterystycznych dla siebie dań i zakąsek. A te, wraz z zadowoleniem konsumentów tworzą jakość, której nie da się przełożyć na jakiekolwiek pieniądze. Wyposażenie dla restauracji nie musi też wcale doprowadzać do zgrzytów z docelową aranżacją wnętrza. Nowoczesne urządzenia są projektowane i produkowane w taki sposób, że restauratorzy nie stoją już przed trudnym wyborem: ?jakość czy wygląd?. Wszystkie elementy wyposażeniowe tworzone są z zachowaniem walorów estetycznych, dlatego też ich dobór zależy już tylko i wyłącznie od pomysłu, jaki na lokal ma sam właściciel. Wiadomo oczywiście, że większego dylematu nie ma, kiedy wyposażeniu poddawane są pomieszczenia przeznaczone tylko dla personelu, ponieważ umieszczane tam sprzęty powinny być przede wszystkim ergonomiczne i wygodne w użytkowaniu tak, aby pracownicy mieli zapewniony maksymalny komfort pracy. Nie oznacza to jednak, że mogą być nieestetyczne, nie muszą być tylko wystarczająco dekoracyjne. Takie elementy powinny znajdować się bowiem w tych salach, które dostępne w polu widzenia klientów. Korytarze, szatnie czy pomieszczenie jadalne powinno być już utrzymane w jednej tonacji lub schemacie dekoracyjnym. Warto też sprawić, aby wnętrze było miłe dla oka i zachęcało ludzi z zewnątrz do wejścia do środka. Harmonia panująca w lokalu musi zapewnić idealną równowagę pomiędzy strefą przygotowywania posiłków, a miejscem, w którym na owe posiłki się czeka.